Strafcassatie
Bent u het niet eens met de veroordeling door het gerechtshof in hoger beroep? Dan kunt u vaak tegen die uitspraak in cassatie gaan bij de Hoge Raad. In sommige gevallen kun je ook in cassatie tegen uitspraken van de rechtbank. De Hoge Raad is de hoogste strafrechter in Nederland en dus de laatste instantie waar u uw recht kunt halen. De cassatieprocedure bij de Hoge Raad verschilt heel erg van de procedures bij de rechtbank en het hof. DLR Advocaten is gespecialiseerd in deze procedure. Met onze deskundige juridische bijstand analyseren we de zaak grondig en zoeken we naar mogelijkheden om de uitspraak aan te vechten.
Wat is cassatie?
Cassatie in strafzaken is een schriftelijke procedure die gevoerd wordt bij de Hoge Raad. De Hoge Raad kijkt niet opnieuw naar de feiten, maar beoordeelt of het recht juist is toegepast en of de rechter de uitspraak begrijpelijk en voldoende heeft gemotiveerd. Er zijn in principe geen zittingen waar u naartoe kunt gaan en daarnaast bent u verplicht om een advocaat in de arm te nemen.
Wanneer in cassatie?
U kunt in cassatie wanneer u het niet eens bent met de uitspraak van het gerechtshof. In sommige gevallen is het ook mogelijk om in cassatie te gaan tegen beslissingen van de rechtbank. Dit is bijvoorbeeld zo in beklagzaken, waarin bij de rechtbank is geklaagd over in beslag genomen goederen. In de meeste gevallen moet binnen 14 dagen na de uitspraak cassatie worden ingesteld.
Het doel van cassatie
Het doel van de cassatieprocedure is om fouten in de uitspraak te corrigeren. Als de Hoge Raad bijvoorbeeld oordeelt dat er juridische fouten zijn gemaakt of een uitspraak onbegrijpelijk is, zal de Hoge Raad die uitspraak (deels) vernietigen. De zaak wordt dan teruggewezen, zodat de rechter een nieuwe beslissing moet maken. Cassatie geeft u dus eigenlijk een tweede kans. Daarnaast wordt cassatie soms ook wel gezien worden als een soort “uitstel van executie”, omdat de opgelegde straf in de tussentijd meestal nog niet hoeft te worden uitgevoerd.

Cassatie in strafzaken uitgelegd
Onze aanpak in STRAFCASSATIES
