Verkeersdelicten

Verkeersdelicten zijn overtredingen van de verkeersregels, bijvoorbeeld snelheidsovertredingen of het veroorzaken van ernstige verkeersongevallen. Een veelvoorkomend verkeersdelict is rijden onder invloed, waarbij een bestuurder met teveel alcohol, drugs of medicijnen aan het verkeer deelneemt. Andere vormen van verkeersdelicten zijn onder meer door rood rijden, rijden zonder rijbewijs, gevaarlijk rijgedrag en het veroorzaken van verkeersongevallen door onoplettendheid of te hard rijden. Hieronder bespreken we er een aantal.

Rijden onder invloed

Rijden onder invloed van alcohol

Rijden onder invloed van alcohol is strafbaar volgens artikel 8 van de Wegenverkeerswet. Voor ervaren bestuurders geldt een grens van 0,5 promille (ongeveer 2 standaardglazen bier), terwijl voor beginnende bestuurders de limiet op 0,2 promille ligt (minder dan 1 glas bier). Ook fietsers, bromfietsers en snorfietsers moeten zich hieraan houden. 

Als een ervaren bestuurder een alcoholpromillage van 1 promille in zijn bloed heeft, komt dat ongeveer overeen met vier tot vijf standaardglazen bier. Daar staat in 2024 een geldboete van ongeveer €450,- op. Bij een hoger promillage kunnen ook rijontzeggingen of zelfs gevangenisstraffen worden opgelegd. Rijden onder invloed is een misdrijf. Een veroordeling komt op het strafblad te staan.

Rijden onder invloed van drugs

Rijden onder invloed van teveel drugs is strafbaar. Voor een aantal veel voorkomende drugs, zoals cocaïne, amfetamine en THC (de werkzame stof in cannabis) gelden specifieke grenswaarden in het bloed, vergelijkbaar met de limieten voor alcohol. Onder die grens mag u aan het verkeer deelnemen, boven de grens niet. Dat is een misdrijf en u kunt hier de volgende straffen voor krijgen: een werkstraf, gevangenisstraf en/of lange rijontzeggingen. De hoger de drugswaarden in het bloed, de hoger de straf. Als daardoor een ernstig verkeersongeval wordt veroorzaakt, kan dat leiden tot een verhoging van de straf. 

Rijden onder invloed van medicijnen

Rijden onder invloed van bepaalde medicijnen kan uw rijvaardigheid ernstig beïnvloeden en is in sommige gevallen strafbaar. Medicijnen die invloed hebben op uw rijgedrag, bijvoorbeeld diazepam en morfine, zijn vaak voorzien van een gele waarschuwingssticker op de verpakking. Deze sticker geeft aan dat het medicijn uw reactievermogen kan verminderen en dat autorijden wordt afgeraden of zelfs verboden kan zijn. Raadpleeg altijd uw arts of apotheker en lees de bijsluiter. Hier zouden dezelfde soorten straffen kunnen worden opgelegd als bij het rijden onder invloed van teveel drugs.

Ben ik verplicht om mee te werken aan een alcoholcontrole?

De politie kan een alcoholcontrole uitvoeren door middel van een blaastest (ademanalyse) of door middel van het afnemen van bloed. U bent verplicht om mee te werken aan zo’n controle. Als u bijvoorbeeld een goede medische reden hebt om geen blaastest te kunnen uitvoeren, kunt u dat aangeven. In zo’n geval kan de politie de controle uitvoeren door bloed af te nemen. Weigeren om mee te werken aan een bevel ademanalyse of een bevel tot het afnemen van bloed is een misdrijf. Dat staat in artikel 163 van de Wegenverkeerswet. Weigeren om mee te werken aan een alcoholonderzoek of een drugsonderzoek kan leiden tot een boete, een rijontzegging, een werkstraf of gevangenisstraf en dus ook tot een strafblad.

Verkeersongevallen

Dood of letsel door schuld in het verkeer. Een verkeersongeval kan voor alle betrokkenen grote gevolgen hebben. Wij zien dat veel mensen die betrokken raken bij ernstige verkeersongevallen geen idee hebben wat ze moeten doen of wat ze tegen de politie moeten zeggen, terwijl elk woord belangrijk is. Het gaat in het verkeersstrafrecht om details: heb je in je spiegels gekeken? Heeft u in uw spiegels gekeken? Was u uitgerust? Was u afgeleid? Wij hebben de afgelopen jaren honderden personen bijgestaan die betrokken waren bij dit soort ernstige ongevallen, dus weten welke details belangrijk zijn. 

In het verkeersstrafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen overtredingen en misdrijven. Vaak gaat het over de vraag of iemand een aantal seconden was afgeleid (dat wordt vaak uitgelegd als overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet, dat is een overtreding) of lange tijd niet goed heeft opgelet, waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel oploopt of overlijdt (dan kan overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet in beeld komen, dat is een misdrijf).

De straffen voor betrokkenheid bij een verkeersongeval variëren en hangen af van de vraag of een overtreding of een misdrijf kan worden bewezen en wat de mate van schuld is, dan wel of sprake is van opzet. Zo pleegt voor het overtreden van artikel 5 van de Wegenverkeerswet een geldboete van €500,- aan de verdachte te worden opgelegd. Op het overtreden van artikel 6 van de Wegenverkeerswet zijn de straffen vaak hoger, omdat van een misdrijf sprake is. Dan worden werkstraffen, rijontzeggingen en/of gevangenisstraffen opgelegd.

Een ongeval kan iedere bestuurder overkomen, maar denk er niet te makkelijk over. Er komt veel op u af en dan is het verstandig en prettig dat u
iemand naast u heeft die dit soort zaken veel vaker heeft gedaan. Neem dus direct contact met ons op.

Neem dus direct contact op met ons.  

Wegrijden na ongeval

Doorrijden na een ongeval is strafbaar gesteld in artikel 7 van de Wegenverkeerswet. Na een ongeval moet u uw identiteit kenbaar maken. Als u wegrijdt en u enige tijd later alsnog uw identiteit bij de politie kenbaar maakt, dan wordt dat wegrijden u soms vergeven. Dat is het geval als u zich binnen 12 uur meldt nadat u bijvoorbeeld een paaltje uit de grond hebt gereden.

Snelheidsovertredingen

Tot 30 km/u te hard

Als u de maximumsnelheid met minder dan 30 km per uur overschrijdt, krijgt u een Mulderboete. Dit is een geldboete voor een lichte verkeersovertreding, waarbij u geen strafblad krijgt. De hoogte van de boete hangt af van de mate van gevaar die u volgens het Openbaar Ministerie (OM) veroorzaakte. U ontvangt de Mulderboete per post van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). U herkent zo’n Mulderboete door de letter M in de rechterbovenhoek van de brief van het CJIB.

30 tot 50 km/u te hard

Als u tussen de 30 en 50 km per uur te hard rijdt, ontvangt u een strafbeschikking. U herkent een strafbeschikking aan de letter O in de rechterbovenhoek van de brief van het CJIB. Een veroordeling door een strafbeschikking komt wel op het strafblad te staan. Bent u het niet eens met de strafbeschikking? Betaal niet en ga tijdig in bezwaar. Dit wordt ‘verzet’ genoemd. Als u de strafbeschikking wel (deels) betaald, wordt de strafbeschikking definitief en is het niet meer mogelijk deze aan te vechten. 

Rijdt u op de autosnelweg tot 40 km per uur te hard? Dan krijgt u geen strafbeschikking, maar een Mulderboete (dat is een geldboete voor lichte overtredingen waarvoor u geen strafblad krijgt). 

Als u 40 tot 50 km per uur te hard rijdt op de snelweg, ontvangt u een strafbeschikking.

50 km/u of meer te hard

Rijdt u meer dan 50 km per uur te hard, dan krijgt u een strafbeschikking of een uitnodiging voor een OM-zitting of om naar de rechter te gaan. Zo’n strafbeschikking of veroordeling komt wel op het strafblad. 

Telefoon tijdens rijden

Niet handsfree bellen tijdens het rijden is strafbaar in Nederland. Het gebruik van een mobiele telefoon en andere communicatiemiddelen tijdens het besturen van een voertuig is verboden, tenzij dit handsfree gebeurt. Overtredingen van dit verbod kunnen leiden tot een boete en eventueel strafpunten op uw rijbewijs. Als u daardoor bent afgeleid en er gebeurt een ernstig ongeval kan een werkstraf, gevangenisstraf en/of rijontzegging volgen.

Veelgestelde vragen

Scroll naar boven