Slachtoffers

Bent u slachtoffer geworden van een misdrijf? Onze gespecialiseerde
slachtofferadvocaten staan voor u klaar.
Slachtoffers verdienen erkenning en ondersteuning bij het te boven komen van de gevolgen van een misdrijf. De impact daarvan kan groot zijn en voor sommige slachtoffers en nabestaanden geldt dat hun leven er blijvend door verandert. DLR Advocaten begrijpt dat en staat pal voor uw rechten als slachtoffer. Onze advocaten helpen u bij het indienen van een klacht, het claimen van schadevergoeding en het
uitoefenen van uw spreekrecht. Wij begeleiden u gedurende het gehele strafproces en zorgen dat uw stem wordt gehoord – met persoonlijke aandacht en vastberaden inzet.

Bijstand aan slachtoffers

‘Vroeger was er voor slachtoffers in het strafrecht nauwelijks iets geregeld. Zij werden vaak aan hun lot overgelaten. Dat is gelukkig veranderd. Tegenwoordig heeft u als slachtoffer een aantal belangrijke rechten. U mag kennis nemen van het dossier, een verzoek tot schadevergoeding indienen en veel gevallen op een strafzitting spreken.
Er zal veel op u afkomen. Daarom is het verstandig om hulp in te schakelen.

Wij bieden slachtoffers van misdrijven juridische bijstand en intensieve ondersteuning en begeleiding. Ook als nabestaande of ouders van (minderjarige) slachtoffers kunnen wij vaak iets voor u betekenen. U staat er niet alleen voor.’

A woman sitting on a sofa holding her head, expressing stress and frustration indoors.
Close-up of a businessman extending hand for a handshake, symbolizing agreement and partnership.
A man sitting on the floor indoors, showing signs of stress by covering his ears.

Slachtofferadvocaat

Voor praktische en emotionele ondersteuning is Slachtofferhulp Nederland een goede partij om hulp te zoeken. In veel gevallen is het daarnaast verstandig om ook juridische hulp van een advocaat die is gespecialiseerd in bijstand aan slachtoffers in te schakelen. Zeker als u slachtoffer bent geworden van een misdrijf, schadevergoeding wenst of
van uw spreekrecht gebruik wenst te maken, kan een gespecialiseerde slachtofferadvocaat daarbij helpen. Deze kan u ook adviseren bij het doen van aangifte bij de politie.

Schadevergoeding

De impact van een misdrijf op een slachtoffer kan groot zijn en moet niet worden onderschat. Het is verstandig om niet te lang te wachten met het vragen om hulp, bijvoorbeeld van uw huisarts, Slachtofferhulp Nederland en een slachtofferadvocaat.
Als u schade hebt geleden kan een slachtofferadvocaat u advies geven over de mogelijkheden om daar een vergoeding voor te krijgen. Schade kan bijvoorbeeld zijn:
medische kosten (zoals het eigen risico of kosten voor een psycholoog), inkomensverlies, schade aan kleding of telefoon of psychische schade door angst, pijn en verdriet.

Een slachtoffer kan een schadevergoeding vragen in een strafzaak. De strafrechter kan die door u gevraagde vergoeding toewijzen. De strafrechter kan daarnaast bepalen dat de overheid de schade voorschiet en dat de veroordeelde het schadebedrag vervolgens aan de overheid moet betalen. Ook kan het Schadefonds Geweldsmisdrijven in een aantal gevallen worden gevraagd om schade te vergoeden. Ten slotte kan schade worden gevorderd via de civiele rechter.

Artikel 12 Sv-procedure: (klacht tegen niet vervolgen). 

Wat als de officier van justitie de verdachte niet wil vervolgen? Komt hij er dan mee weg? Een slachtoffer (of nabestaande) kan in dat geval aan de rechter vragen om de verdachte alsnog wel door de officier te laten vervolgen. Dat wordt een artikel 12 Sv procedure genoemd. Geeft de rechter u gelijk, dan wordt hij alsnog vervolgt. Dat betekent niet dat de rechter de verdachte
vervolgens ook altijd straft. Dat is aan de rechter.

Ook als de officier van justitie de verdachte voor een relatief licht feit vervolgt (bijvoorbeeld voor mishandeling), maar u vindt dat het feit veel zwaarder is (bijvoorbeeld poging tot doodslag), kunt u een artikel 12-procedure starten. Wacht
daar niet te lang mee, want als het onderzoek van de zaak tegen de verdachte eenmaal op de zitting is aangevangen, is een artikel 12-procedure kansloos. Een artikel 12-procedure kan juridisch ingewikkeld zijn, maar wij hebben hier veel ervaring mee en kunnen u verder helpen.

Kosten

‘Als slachtoffer van gewelds- en zedenmisdrijven met ernstig letsel of psychische schade kunt u aanspraak maken op gratis rechtsbijstand. Wij zullen in dat geval namens u bij de Raad voor Rechtsbijstand een zogenoemde toevoeging aanvragen.
Als u daarvan gebruik wilt maken, neem dan contact met ons op.

Als Slachtofferhulp Nederland niet de hulp kan bieden die u als slachtoffer nodig heeft, kunnen wij u vaak wel verder helpen.’

Onze aanpak voor slachtoffers

Hoe kan DLR advocaten u helpen?

Bij DLR Advocaten geloven we dat slachtoffers erkenning en ondersteuning
verdienen bij het te boven komen van de gevolgen van een misdrijf. Daarom zorgen
we dat u de beste juridische bijstand, intensieve begeleiding en betrokken
ondersteuning krijgt. Onze daadkrachtige slachtofferadvocaten zorgen ervoor dat uw
stem wordt gehoord.

DLR advocaten

Onze ervaring in slachtofferzaken
Wij hebben ruime ervaring in het bijstaan van slachtoffers van uiteenlopende strafbare feiten, van mishandeling tot zedenzaken.
Persoonlijke en juridische begeleiding
Wij begeleiden u bij het doen van aangifte, het uitoefenen van uw rechten en het claimen van schadevergoeding.
Uw belangen centraal
Onze advocaten zorgen ervoor dat uw stem wordt gehoord.

Neem vandaag nog contact op met DLR Advocaten!

Bent u slachtoffer geworden van een strafbaar feit? Wacht niet langer en neem direct contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze ervaren advocaten staan klaar om u bij te staan.

Scroll naar boven